Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Makléři jsou vzrušeni

Po letech nezájmu firem o vstup na českou burzu jako by odstartovaly dostihy. Hned dvě firmy těsně po sobě ohlásily vstup na tuzemský kapitálový trh. Zatímco českobudějovický výrobce počítačů AAC svůj burzovní tah delší dobu avizoval, krok Zentivy byl pro všechny překvapením. Přitom právě středoevropský gigant v léčivech má šanci být tím, kdo stojaté vody českého kapitálového trhu rozhýbe.

Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Po letech nezájmu firem o vstup na českou burzu jako by odstartovaly dostihy. Hned dvě firmy těsně po sobě ohlásily vstup na tuzemský kapitálový trh. Zatímco českobudějovický výrobce počítačů AAC svůj burzovní tah delší dobu avizoval, krok Zentivy byl pro všechny překvapením. Přitom právě středoevropský gigant v léčivech má šanci být tím, kdo stojaté vody českého kapitálového trhu rozhýbe.

Další mohou následovat

Investoři i obchodníci vstup Zentivy na burzu vítají a jsou přesvědčeni, že bude úspěšný. „Je to firma, která má vše potřebné, aby emise akcií byla úspěšná,“ říká analytik Atlantiku FT Jan Schiesser, podle něhož bude o akcie Zentivy velký zájem. „Je dostatečně velká a zisková, má i dominantní postavení na trhu a kvalitní management.“ Firma navíc bude podle analytiků tím, na co všechny ostatní čekají, a sice prvním úspěšným vstupem nové emise na burzu za celou její historii. „Může být příkladem pro další následovníky, kteří čekají na podobný impuls,“ dodává Schiesser.

Ve vyspělých zemích je burza místem, kde shánějí perspektivní firmy finance. V Česku to ale neplatí. Na burzu za dobu její existence nevstoupil žádný nový podnik (nepočítaje rakouskou Erste Bank, která vystřídala akcie dceřiné České spořitelny). Byly tu sice dva pokusy, ale neúspěšné. Hudební vydavatelství Bonton svoji snahu vydat akcie v roce 1998 na poslední chvíli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].