Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Země v deziluzi

Když před lety koncertoval v Bukurešti Michael Jackson, vyšel na balkon ceauşeskovského Paláce parlamentu – údajně druhé největší budovy světa po Pentagonu – a oslovil prý dole shromážděný dav takto: „Hallo Budapest!“ Tato spíše úsměvná historka ilustruje pozici Rumunska i v rámci evropské integrace. Bukurešť v tomto ohledu zatím ještě v první lize není, rumunské elity si ovšem druholigovost nepřipouštějí. Vždyť jejich země dělala, co mohla, aby se zařadila do nynějšího kola rozšíření EU.

Když před lety koncertoval v Bukurešti Michael Jackson, vyšel na balkon ceauşeskovského Paláce parlamentu – údajně druhé největší budovy světa po Pentagonu – a oslovil prý dole shromážděný dav takto: „Hallo Budapest!“ Tato spíše úsměvná historka ilustruje pozici Rumunska i v rámci evropské integrace. Bukurešť v tomto ohledu zatím ještě v první lize není, rumunské elity si ovšem druholigovost nepřipouštějí. Vždyť jejich země dělala, co mohla, aby se zařadila do nynějšího kola rozšíření EU. Přesto teď spolu s Bulharskem tvoří tandem, který sice byl před měsícem přijat do NATO, ale – na rozdíl od atlantických souputníků Slovenska, Slovinska, Litvy, Lotyšska a Estonska – musí na EU teprve čekat. Slibované členství v roce 2007 má podobu spíše „čestného pionýrského“, nikdo za to ruku do ohně nedá.

Když selže vláda

Proč se Rumunsko do první evropské ligy nedostalo? Lze jeho zkušenost nějak zobecnit? Jednoznačně jen těžko. Různé názory však zazněly na konferenci, kterou před dvěma týdny v Rumunsku spolupořádaly ambasády a kulturní centra čtyř visegrádských zemí, Česka, Slovenska, Polska a Maďarska.

Existují objektivní příčiny, jako je vysoký podíl zemědělské populace v Rumunsku – udává se až 37 %, což daleko přesahuje polských asi 20 %. V Bruselu to zkrátka vyvolává starosti skrze jednotnou zemědělskou politiku a dotace. Jde však také o obecnější věci. Jak řekl Andrzej Harasimowicz z Varšavské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].