Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Takový normální Comandante

Americký režisér Oliver Stone se vždy snažil ukázat divákům svých filmů odvrácenou stránku novodobých dějin, proslavil se jako neúnavný kritik americké politiky, zejména té republikánské. Nyní přichází do českých kin jeho zatím nejkontroverznější projekt – dokumentární film Comandante, který je zachycením Stoneova velmi osobního rozhovoru s kubánským diktátorem Fidelem Castrem. Stoneovy starší filmy měly podobná ideová východiska, díky velkým tragickým příběhům byly divácky poněkud snesitelnější. Comandante však rázem zpětně staví režisérovu tvorbu do jasnějšího světla: Stone není ani tak nekonformní společenský kritik, jako vychytralý manipulátor.

Fotografie: Tak tohle je Kuba, Olivere, země s nejdemokratičtějšími volbami na světě. Foto: Noticine • Autor: Respekt
Fotografie: Tak tohle je Kuba, Olivere, země s nejdemokratičtějšími volbami na světě. Foto: Noticine • Autor: Respekt

Americký režisér Oliver Stone se vždy snažil ukázat divákům svých filmů odvrácenou stránku novodobých dějin, proslavil se jako neúnavný kritik americké politiky, zejména té republikánské. Nyní přichází do českých kin jeho zatím nejkontroverznější projekt – dokumentární film Comandante, který je zachycením Stoneova velmi osobního rozhovoru s kubánským diktátorem Fidelem Castrem. Stoneovy starší filmy měly podobná ideová východiska, díky velkým tragickým příběhům byly divácky poněkud snesitelnější. Comandante však rázem zpětně staví režisérovu tvorbu do jasnějšího světla: Stone není ani tak nekonformní společenský kritik, jako vychytralý manipulátor.

Šokující Vietnam

Oliver Stone se narodil v roce 1946 do vcelku bohaté rodiny na Manhattanu. V jedenadvaceti letech se coby dobrovolník-učitel poprvé dostává do Vietnamu, o dva roky později se do války vrací v uniformě. Po sérii těžkých zranění, traumatizujících zážitků z boje a po několika vyznamenáních odjíždí zpět do USA a armáda mu zaplatí studia na New York University Film School. Vietnam se na dlouhou dobu stává Stoneovým hlavním tématem, natáčí několik krátkých filmů o veteránech a stále čeká na příležitost zrealizovat něco „většího“. Zlom v jeho kariéře přichází až v roce 1986, kdy se mu konečně podaří najít investora a přivést k životu film Četa, jehož scénář napsal již v roce 1972. Četa se stala výrazným…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].