Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nespravedlnost pro Třinec

Bylo to o fous. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže poslední dubnový týden odsouhlasil, že Třinecké železárny dostanou od státu darem takřka dvě miliardy korun. Proč teď? Protože později by to těžko prošlo: vstupem do Unie rozhodování o veřejné podpoře přebírá Evropská komise. Brněnští antimonopolní úředníci tedy rozhodli rovnou i o dalších dvou transakcích.

Navenek se dotace pro Třinec tváří jako ta nejspravedlivější věc: když už do Vítkovic a Nové huti nalil stát celkem čtrnáct miliard, domáhá se teď „rovných podmínek“ s nataženou rukou i konkurence. Jenže je tu rozdíl. Tehdy polostátní ostravské hutě vláda oddlužovala, když byly na pokraji krachu, kdežto soukromé Třinecké železárny byly a jsou vysoce ziskové, jen za poslední tři roky vydělaly čistou miliardu. A navíc třinečtí už jednu podporu dostali, i když o tom dnes nemluví – zaváněla totiž korupcí. Když Klausův kabinet v roce 1995 prodával třinecké hutě, soutěž vyhrála Moravia Steel v čele s Milanem Šrejbrem: nabídla nejvíc a k tomu přislíbila, že nebude žádat dotaci na ekologické škody. Poté však Šrejber poslal ODS sponzorský dar 7,5 milionu a vláda mu velkoryse odklepla půlmiliardu ekologické dotace. Jak se asi teď bude vyvíjet hospodaření ČSSD, případně lidovců a unionistů?

V témž týdnu antimonopolní úřad schválil i vládní privatizaci Sokolovské uhelné do rukou jejích manažerů za 2,5 miliardy. Podle úřadu je cena přiměřená, i když někteří analytici oceňovali státní podíl o polovinu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].