Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Neonacisté si mohou oddechnout

mobrazek_54.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_54.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Ondřej Cakl býval hlavně tam, kde chyběla policie. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Ondřej Cakl býval hlavně tam, kde chyběla policie. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Urostlý mládenec bije někde na rušném chodníku do obličeje staršího muže. Po chvíli se pod tlučeným člověkem podlamují kolena a tělo padá k zemi. Kamera běží dál. Zachycuje dav lidí míjejících výjev s bezvýraznou tváří, i útočníka kopajícího do míst, kde u schoulené siluety tušíme hlavu. Stop.

Dnes už je to jenom film, ale před čtyřmi lety se ta scéna na Václavském náměstí opravdu stala. Pražské neonacisty oslavující tady hokejové zlato z Nagana pobouřila snědá pleť jiného náhodného účastníka oslav, který útok přežil jen zázrakem a vážně poraněn. Díky videozáznamu nakonec násilí vyneslo hlavnímu útočníkovi sedm let kriminálu.

Usvědčující záběry přinesl se svým monitorujícím týmem Ondřej Cakl (28) – zapálený lovec zdejších neonacistů, který už osm let bez ohledu na hrozby a strach dokumentuje zblízka jejich tvář. Teď si ale zdejší obdivovatelé Adolfa Hitlera mohou na čas vydechnout. Koncem roku totiž Cakl ohlásil, že kvůli únavě z opotřebování odchází do ústraní.

Strach a hnus nad Kozolupy

K dokumentaci zdejší neonacistické scény se Cakl dostal nečekanou přesmyčkou. Počátkem devadesátých let patřil coby mladý student stavební průmyslovky mezi pravidelné účastníky demonstrací šéfa republikánské strany Miroslava Sládka. „Líbilo se mi, jak vystupuje proti komunistům. Po několika mítincích jsem ale pochopil, že je to demagog a rasista, se kterým nechci nic mít,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].