Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kličko a rodinná čest

Vládu hokeje na sportovních stránkách narušila zpráva odjinud: konečně se rýsuje adept na titul nesporného světového šampiona těžké váhy v boxu. Než připomeneme jeho jméno, nutno vysvětlit, že soutěž v tomto sportu je rozdělena mezi minimálně čtyři asociace se zkratkami WBC, WBO, IBF a WBA. Každá z nich tvrdí, že je nejdůležitější, a každá má vlastního šampiona. Hlad po někom, kdo by tituly sjednotil, byl tedy velký.

Předminulou sobotu v zápase o titul WBC rozdrtil ukrajinský borec Vitalij Kličko svými zvedáky a háky Jihoafričana Corrieho Sanderse. Šlo o rodinnou čest, neboť Sanders loni v březnu knokautoval z trůnu WBO Kličkova bratra Vladimíra. Vitalij tím svému mladšímu sourozenci umožnil návrat, a tak se rýsuje věc v boxerských dějinách nevídaná – že panovníky ringů se stanou dva muži, kteří tvrdí, že spolu zápasit nebudou, protože si to nepřeje jejich maminka. To není nadsázka, bratři svoje rozhodnutí opravdu tak odůvodňují.

Kličkové tedy mohou být paradoxně rádi, že asociací je více, i když to má za následek zmatek v tom, kdo je nejlepší. To takový Ralf Schumacher, pilot formule 1 a bratr pořád dokola vítězícího Michaela Schumachera, podobné štěstí nemá. Soutěž vozů tohoto typu je jen jedna a není známo, že by paní Schumacherová svým synům přikázala, aby se při závodech nepředjížděli.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].