Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nervozita opanovala Bílý dům

Kandidát na amerického prezidenta za Demokratickou stranu John Kerry se ve své kritice současné administrativy nikdy neodvážil zajít takhle daleko: „Bush a jeho lidé si nedostatečně uvědomovali před 11. zářím 2001 nebezpečí představované teroristickou organizací al-Káida a následně, místo aby se soustředili na boj proti terorismu, zahájili zbytečnou válku v Iráku, která posílila fundamentalistické islámské hnutí na celém světě.“ Obvinění zazněla v nedávno vydané knize Richarda Clarka, který dva roky sloužil v Bushově vládě jako šéf protiteroristického odboru v Radě pro národní bezpečnost.

Fotografie: Riceová odmítá, že by v souvislosti s al-Káidou něco zanedbala. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Riceová odmítá, že by v souvislosti s al-Káidou něco zanedbala. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Kandidát na amerického prezidenta za Demokratickou stranu John Kerry se ve své kritice současné administrativy nikdy neodvážil zajít takhle daleko: „Bush a jeho lidé si nedostatečně uvědomovali před 11. zářím 2001 nebezpečí představované teroristickou organizací al-Káida a následně, místo aby se soustředili na boj proti terorismu, zahájili zbytečnou válku v Iráku, která posílila fundamentalistické islámské hnutí na celém světě.“ Obvinění zazněla v nedávno vydané knize Richarda Clarka, který dva roky sloužil v Bushově vládě jako šéf protiteroristického odboru v Radě pro národní bezpečnost.

Minulý týden na tuto hozenou rukavici odpovídala tehdejší Clarkova šéfová Condoleezza Riceová, poradkyně pro národní bezpečnost. Námitky odmítla, neboť boj proti al-Káidě byl prý pro Bushe od začátku prioritou. Poukázala ovšem na to, že řada prezidentů – republikánů i demokratů – v minulých desetiletích nepřinutila zpravodajské služby k tomu, aby lépe komunikovaly a vyhodnocovaly informace o hrozbách.

Proti všem bushovcům

Od třetího březnového týdne, kdy se na pultech knihkupectví objevila Clarkova kniha Proti všem nepřátelům, se média zabývají otázkou, zda Bush opravdu al-Káidu podcenil. Clarke se objevil ve významných televizních diskusních pořadech, výňatky z knihy přinesly New York Times i další deníky. Protiteroristický odborník podotkl, že 12. září 2001 ho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].