Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Vycházíme z toho, že stav je hrozivý

Rámeček
MICHAL MAZEL se narodil roku 1973. Po absolutoriu Právnické a Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně nastoupil na Ministerstvo vnitra ČR. Byl členem komise Jaroslava Bašty pro potírání korupce a závažné trestné činnosti. Dnes je ředitelem odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra, který se zabývá analýzou a plánováním boje proti kriminalitě. Michal Mazel je ženatý, má dvě děti.
Konec rámečku

Je nutné v souvislosti s atentáty v Madridu a s ohledem na další hrozby teroristických útoků zvyšovat pravomoci policie a tajných služeb?
Myslím, že rámec, který tajné služby a policie pro svoji práci mají, je tak z devadesáti procent vyhovující. Jsou ale věci, které by ještě bylo potřeba do zákona doplnit.

Fotografie: Michal Mazel. Foto: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Michal Mazel. Foto: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Rámeček

MICHAL MAZEL se narodil roku 1973. Po absolutoriu Právnické a Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně nastoupil na Ministerstvo vnitra ČR. Byl členem komise Jaroslava Bašty pro potírání korupce a závažné trestné činnosti. Dnes je ředitelem odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra, který se zabývá analýzou a plánováním boje proti kriminalitě. Michal Mazel je ženatý, má dvě děti.

Konec rámečku

Je nutné v souvislosti s atentáty v Madridu a s ohledem na další hrozby teroristických útoků zvyšovat pravomoci policie a tajných služeb?

Myslím, že rámec, který tajné služby a policie pro svoji práci mají, je tak z devadesáti procent vyhovující. Jsou ale věci, které by ještě bylo potřeba do zákona doplnit.

Například?

Tak třeba zpravodajské služby postrádají jasně definovanou pravomoc získávat potřebné informace od různých orgánů veřejné správy – od finančních úřadů, útvaru pro boj s praním špinavých peněz, nebo třeba také od telekomunikačních operátorů nebo bank. Když povinnost těchto institucí komunikovat se zpravodajskými službami nebude přesně upravena zákonem, zpravodajci začnou v těch úřadech hledat agenty a informátory. To je cesta, která k ničemu dobrému nevede.

Spousta slov, málo faktů

Není to návrat k totalitním praktikám? StB byla tak mocná i proto, že úřady měly povinnost jí poskytovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].