Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Není ryzlink jako ryzlink

mobrazek_289.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_289.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Víno na kurráž a zaplatit překladatelku, zítra do Bruselu batalion zamíří. Foto Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Víno na kurráž a zaplatit překladatelku, zítra do Bruselu batalion zamíří. Foto Archiv • Autor: Respekt

S jazykovou bariérou se potýká kdejaký uchazeč o členství v Evropské unii. Nejenže musí být při zdlouhavých a často vyčerpávajících vyjednávacích maratonech každá věta přeložena z mateřštiny do jednací řeči a pak zase zpět, protože v případě vzájemného sporu může význam na první pohled nepodstatného slova sehrát klíčovou roli – ale nakonec, když už maratonci doběhnou a jednání se uzavřou, jazykové zádrhele ještě získají na obrátkách. Během krátké doby je nutné přeložit, zredigovat, znovu přeložit a znovu zredigovat tisíce stránek textu přístupové smlouvy, pod který pak politici slavnostně připojí svůj podpis.

Dusno v jazykové dílně

Slovinsko musí do dubna letošního roku z anglického nebo francouzského originálu přeložit 85 tisíc stránek zákonů, nařízení a směrnic, jež poté projdou schvalovacím řízením v lublaňském parlamentu. Celé to bude stát 3 miliony eur. Slovinský stát už zaměstnal stovky překladatelů, kteří nyní produkují zhruba 4 tisíce stránek měsíčně.

Je to břímě, pod nímž hekají také jiní kandidáti. Ovšem ani ne dvoumilionová země mezi Alpami a Jadranem jeví na tomto poli známky obsese. Slovinština musí zůstat výchozím jazykem, a to navíc v co nejčistší podobě. Jistě, Slovinci si tradičně potrpí na vlastní výrazivo, což je dnes patrné například, když přijde řeč na počítače. Internetu se říká “medmrežje”, server je “strežnik” a webová…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].