Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Nikomu jsem nic zakazovat nechtěl

V Respektu č. 7/2003 se v rubrice nazvané Minulý týden uvádí, že „vicepremiér Pavel Rychetský navrhl, aby v nadcházejícím referendu o vstupu do Evropské unie vláda zakázala hlasovat krajanům a vůbec všem lidem s českým pasem, kteří budou v době hlasování pobývat v cizině“. Tato informace se nezakládá na pravdě, vládě jsem předložil návrh zákona, který předpokládal, že hlasovat v referendu budou moci všichni čeští občané i v zahraničí na zastupitelských úřadech. Vláda tento návrh pozměnila tak, aby se hlasování v referendu mohlo konat pouze na území ČR.

Pavel Rychetský, místopředseda vlády ČR

Kdo patří do šrotu?

Článek Ach synku, stydlivý jsi (Respekt č. 6/2003) je doprovozen malou fotografií dvaaosmdesátiletého Hanse Dichanda. Musím se přiznat, že popiska „Dichand je zralý do šrotu“, kterou je opatřena, mě pobouřila.

Nedávno jsem se dal na ulici náhodně do řeči s jednadevadesátiletým pánem, který se mi svěřil, že už přesluhuje. Já ale vím, že tito lidé si stále ještě zaslouží žít. Probojovali se k úctyhodnému věku a dnes a denně prokazují hrdinství, překonávají svoje choroby a samotu, zažívají deprese, o kterých se nám – dosud produktivním – někdy ani nezdá. Bojím se, že pokud by si podobně urážlivou popisku přečetl můj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].