Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Pomoc nepotřebuje jen paní Zupková

Paní Marcelu Zupkovou odmítli zaměstnat v hradecké univerzitní kuchyni, protože je Romka. Respekt tuto informaci doprovodil řečnickou otázkou, proč jí nezaplatí advokáta Rada pro lidská práva (Rasismus na univerzitě, Respekt č. 6/2003).

Rád bych na ni odpověděl. S žádostí o právní pomoc se lidé na Radu pro lidská práva obracejí často. Bohužel jim ji však Rada poskytnout nemůže. Nikdy k tomu totiž nebyla určena. Je jen poradním orgánem vlády, který podává návrhy na systémové změny směřující ke zlepšení v oblasti lidských práv a připravuje zprávy o tom, do jaké míry naše země plní závazky vyplývající z jednotlivých mezinárodních smluv o lidských právech. K poskytování právní pomoci nemá zmocnění, personál ani prostředky.

Případ paní Zupkové byl výjimečný tím, že dotyčná firma otevřeně odůvodnila její nepřijetí romským původem. Spousty jiných případů diskriminace jsou však neméně závažné, i když diskriminující uvedou nějaký zástupný důvod. Paní Zupkové by jistě prospěl bezplatný advokát; tím spíše to však platí o případech složitějších, v nichž se diskriminovaní budou svých práv dovolávat obtížněji. Proto Rada připravila věcný záměr antidiskriminačního zákona, který stanovuje hranice přípustnosti odlišného zacházení, definuje přímou a nepřímou diskriminaci a zakládá

nezávislý orgán poskytující stěžovatelům poradenství nebo bezplatné právní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].