Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Šest největších přispěvatelů do rozpočtu Evropské unie – Británie, Francie, Německo, Nizozemsko, Rakousko a Švédsko – minulý týden přišlo s požadavkem, aby se evropská kasa na další finanční období (2007–2013) ztenčila. Rozpočet by měl zůstat zhruba na současné úrovni, přestože se příští rok Bruselu přihlásí dalších deset adresátů unijních dotací.

Tento „dopis šesti“ přišel krátce po summitu, na němž největší současný (Španělsko) a největší budoucí (Polsko) příjemce unijních peněz pomohli zablokovat evropskou ústavu. Západní tisk už proto ohodnotil chování boháčů jako pomstu. Tak přímočaré to nebude – dopis byl napsán dlouho předtím a v boji o ústavu nepanoval ani mezi jeho signatáři smír. Podstatnější je, jak šestice svůj krok zdůvodnila: je třeba „udržet evropskou ekonomiku konkurenceschopnou“, takže se musí škrtat. Britové, Němci a další už ale nedodali, že zatímco škrty se dotknou regionálních fondů – z těchto peněz se sice často dotuje přezaměstnanost, ale také si za ně leckterá škola pořídila počítače –, ani o euro nepřijdou farmáři. Na jejich nadvýrobu se loni vydalo 44 miliard eur, bezmála polovina unijního rozpočtu. Takže ne pomsta, ale pěkné evropské pokrytectví.

•••

Rádi bychom aspoň před Vánoci dali pokoj od hnědouhelných dolů, ale nad doporučením privatizační komise prostě nelze odolat. Favorizovaný Appian Group, majitel Mostecké uhelné, nabídl za Severočeské doly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].