Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Saddám Husajn dopaden

Ta dlouho očekávaná zpráva přišla v neděli po poledni: během zátahu amerických vojáků u města Tikrít byl v sobotu kolem osmé večer místního času, tedy zhruba za soumraku v Evropě, dopaden Saddám Husajn. Vedení koaličních sil nespěchalo s potvrzením, ale v neděli brzy odpoledne přistoupil na tiskové konferenci k mikrofonu americký civilní správce Iráku Paul Bremer a prohlásil: „Dámy a pánové – máme ho.“ Načež se strhl bouřlivý potlesk iráckých novinářů. „Toto je velký den irácké historie. Tyran se stal vězněm,“ dodal Bremer.

mobrazek_1862.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1862.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Už padají návrhy, aby se den jeho zatčení stal státním svátkem. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Už padají návrhy, aby se den jeho zatčení stal státním svátkem. Foto ČTK • Autor: Respekt

Ta dlouho očekávaná zpráva přišla v neděli po poledni: během zátahu amerických vojáků u města Tikrít byl v sobotu kolem osmé večer místního času, tedy zhruba za soumraku v Evropě, dopaden Saddám Husajn. Vedení koaličních sil nespěchalo s potvrzením, ale v neděli brzy odpoledne přistoupil na tiskové konferenci k mikrofonu americký civilní správce Iráku Paul Bremer a prohlásil: „Dámy a pánové – máme ho.“ Načež se strhl bouřlivý potlesk iráckých novinářů. „Toto je velký den irácké historie. Tyran se stal vězněm,“ dodal Bremer.

V pavoučí díře

V ulicích Bagdádu hned začaly bouřlivé oslavy: lidé se smáli, podávali si ruce a jásali. Podle americké televize CNN v posledních týdnech převládal mezi Iráčany názor, že Husajn se s Američany dohodl na beztrestnosti výměnou za předání své země. Zadržení tedy znamená konec těchto fám. Ukazoval to i fakt, že iráčtí novináři na tiskové konferenci nepokládali otázky, ale pouze děkovali „za osvobození“. Podle šéfa amerických ozbrojených sil generála Ricarda Sancheze nevedla k dopadení nedaleko Tikrítu zpráva od informátora, ale „analytická práce zpravodajských služeb“. Jedním z důležitých faktů bylo zřejmě to, že z Tikrítu se organizovala většina útoků proti Američanům. Média v minulých měsících více než desetkrát přinesla zprávy o zvukových nahrávkách, v nichž Husajn vyzýval své stoupence k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].