Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tonoucí SPD se chytá iráckého stébla

Fotografie: Rudý býk Sigmar Gabriel. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Rudý býk Sigmar Gabriel. Foto ČTK • Autor: Respekt

Jednu věc německý kancléř Gerhard Schröder rozhodně nepostrádá – malé sebevědomí. Projevilo se to minulé úterý při jeho vystoupení v dolnosaském Goslaru, kde oznámil, že Německo, jež se nedávno stalo rotujícím členem Rady bezpečnosti OSN, nezvedne ruku pro rezoluci, která by umožnila válečný pochod na Irák. Ze všech stran kritizovaný Schröder se opět ukázal v celé své mírotvorné kráse.

Goslar není jen tak ledajaké město. Odsud pochází dolnosaský premiér Sigmar Gabriel, kancléřův kolega ze sociální demokracie a zároveň i jeho místní nástupce – Schröder působil před svým nástupem do čela spolkové vlády v roce 1998 právě jako premiér této osmimilionové země na severozápadě Německa. V neděli se budou zde a v sousedním šestimilionovém Hesensku konat zemské volby, první velká zkouška pro SPD po jejím těsném vítězství v zářijovém celostátním parlamentním hlasování – vítězství vydřeném především díky Schröderově protiválečnické rétorice.

Kancléřově straně nyní opět hrozí propad. Průzkumy předpovídají triumf křesťanských demokratů. V Hesensku by měla vládnoucí CDU upevnit svou pozici a získat přesně každý druhý hlas. V Dolním Sasku, považovaném za baštu sociální demokracie, mohou křesťanští demokraté počítat s podporou 48 % voličů.

Ztracený lesk

SPD tak možná dostane tvrdý pohlavek zrovna v zemích, které se v září většinou vyslovily v její prospěch. Oslabí i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].