Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Fotografie: Starosta Prahy 5 Milan Jančík (vpravo) do policisty skutečně najel. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Starosta Prahy 5 Milan Jančík (vpravo) do policisty skutečně najel. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Policie uzavřela minulý čtvrtek vyšetřování dopravní nehody starosty Prahy 5 a zastupitele pražského magistrátu Milana Jančíka (ODS). Potvrdilo se, že významný pražský politik se na veřejné silnici choval jako nejhorší pirát a pak lhal. Jančík chtěl koncem listopadu projet přes Mánesův most v centru Prahy, i když věděl, že je uzavřený. Nedbal pokynů strážníka, který ho na mostě zastavoval. Chtěl kolem něj projet a přitom do strážníka najel levým blatníkem. Milan Jančík líčí událost jinak. Jeho auto se prý strážníka ani nedotklo. „Zastavil jsem a slušnou formou ho požádal, zda by mě nechal přejet most. Odmítl ne zrovna vybíravým způsobem,“ tvrdil starosta.

Protože na svých odlišných verzích trvali jak starosta a jeho spolujezdkyně, tak dva hlídkující strážníci, policie přizvala znalce. „Ke kontaktu strážníka s vozidlem došlo,“ sděluje ředitel pražské dopravní policie Václav Valenta. Zároveň ovšem policie došla k závěru, že Milan Jančík nespáchal trestný čin, nýbrž jen přestupek. Sedmnáct dní strážníkovy pracovní neschopnosti sice převyšuje týdenní hranici trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, policie si ale pozvala znalce, který usoudil, že strážníkovo zranění není nijak závažné, takže jde jen o přestupek.

Překvapivé je, že přestupku se podle policie dopustil i strážník. „Vstoupil do cesty přijíždějícímu vozidlu,“ vysvětluje ředitel Valenta. &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].