Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

mobrazek_1657.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1657.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Srovnání lidského a paviáního srdce. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Srovnání lidského a paviáního srdce. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Její pravé jméno nebylo zveřejněno – pouze je známo, že to byla holčička a že její život trval necelý měsíc. Na novorozeně známé pod přezdívkou Baby Fae se však nezapomnělo ani po bezmála dvaceti letech: kvůli eticky mimořádně sporné operaci, kterou dítě podstoupilo.

Baby Fae se narodila v říjnu 1984 s těžkou a zřídkavou vadou, prakticky jí chyběla levá srdeční komora. Lékaři na výzkumné klinice Loma Linda v Kalifornii proto – vzhledem k mizivým šancím na přežití – přesvědčili rodiče dítěte, aby jim dovolili experimentálně transplantovat srdce samičky paviána. Po delším váhání souhlasila i Církev adventistů sedmého dne, která kliniku provozuje. Operace samotná se zdařila, Baby Fae však zůstala naživu jen dvacet dnů, do 15. listopadu 1984.

Z pohledu chirurgů to byl svého druhu úspěch. Několik transplantací opičích srdcí předtím proběhlo, pacienti však zemřeli během pár hodin, nejdéle do čtyř dnů. Zvířecí orgány samozřejmě nebyly ani v té době jediná možnost, ale na rozdíl od lidských si jich mohli lékaři v libovolnou chvíli opatřit dostatek a na rozdíl od umělých byly laciné. Potíž je v tom, že tělo se brání orgánům jiného živočišného druhu – to byla ostatně i příčina smrti Baby Fae. Chirurg Leonard Bailey, který operaci v říjnu 1984 prováděl, se na zákrok připravoval sedm let a předtím ho zkoušel na kozách, ovcích a paviánech; žádný z nich však s cizím srdcem nepřežil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].