Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo řídí mafii v Liberci

Rozhodovat o lukrativních zakázkách a zároveň je dostávat? V normálních zemích něco nemyslitelného. Ale v Česku – zatím běžná praxe. Dokladem může být i dění v severočeském Liberci. V metropoli, kterou ročenka tuzemských podnikatelů City Invest Czech už léta vyhlašuje za nejzkorumpovanější hnízdo ze všech čtrnácti krajských měst. Dva příklady z poslední doby dávají tušit, čemu Liberec vděčí za tak špatnou pověst.

mobrazek_1580.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1580.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Šéf Syneru a prezident libereckého hokeje Syrovátko: soutěž bez rizika. Foto čtk • Autor: Respekt
Fotografie: Šéf Syneru a prezident libereckého hokeje Syrovátko: soutěž bez rizika. Foto čtk • Autor: Respekt

Rozhodovat o lukrativních zakázkách a zároveň je dostávat? V normálních zemích něco nemyslitelného. Ale v Česku – zatím běžná praxe. Dokladem může být i dění v severočeském Liberci. V metropoli, kterou ročenka tuzemských podnikatelů City Invest Czech už léta vyhlašuje za nejzkorumpovanější hnízdo ze všech čtrnácti krajských měst. Dva příklady z poslední doby dávají tušit, čemu Liberec vděčí za tak špatnou pověst.

Hynku, Oázo, Jiříku

Letos v létě se na liberecké radnici rozhodli, že nakoupí pro své radní a posléze i pro všech 39 zastupitelů přenosné počítače. Z kasy na to uvolnili 2 miliony korun a s přesnými parametry, které by počítače měly mít, pak radnice oslovila tři firmy. Z nich vybrali tu, která nabídla nejnižší cenu. Potud vše v pořádku, mohlo by se zdát. Jenže podrobnější pohled do obchodního rejstříku prozradí, že zdání klame. Spolumajitelem vítězné firmy Oáza-net a také jejím jednatelem je člen zastupitelstva za vládnoucí ODS Hynek Tampier. To, že právě jeho podnik nabídl nejnižší cenu, není žádná náhoda. I ve druhé z oslovených firem totiž figuruje stejný Tampier a třetí podnik do povinného počtu – Škodatech – neměl podle svého majitele už předem šanci uspět. „Tušili jsme, že to není nabídka pro nás – značku, kterou město chtělo, totiž neprodáváme, a proto bylo předem jasné, že oslovení je jen formální a nemůžeme být vybráni,“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].