Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Všichni Klestilovi hřebci

Ten nezvyklý dárek napíná v posledních dnech celé Rakousko. Konkrétně jde o osm plnokrevných arabských hřebců a čtyři dromedáry, osobní dar saúdskoarabského krále Fahda rakouskému prezidentu Thomasi Klestilovi. Soukromým letadlem dorazili v létě do Rakouska coby pozdní dík za Klestilovu oficiální návštěvu ropné monarchie. Rakousko pěstuje už od časů Bruna Kreiského s arabskými státy intenzivní kontakty. A zmínění koně, znělo diplomatické vysvětlení, jsou výrazem saúdskoarabské pohostinnosti. Dárky obdobné hodnoty jsou v Orientu prý běžné. Jenže co si počne prezident středoevropské země se čtyřmi dromedáry a osmi závodními koňmi? Právě o této otázce nyní intenzivně spekulují rakouská média.

Vrátit či darovat zvířata dále Klestil nesmí, to by bylo v Saúdské Arábii vnímáno jako urážka. Alespoň pro dromedáry se už podařilo najít azyl. Velbloudi se již několik týdnů pasou ve vídeňské zoologické zahradě v Schönbrunnu. Speciální tabulka pouze upozorňuje návštěvníky na to, že se dívají na prezidentská zvířata.

Z ubytování osmi koní se však vyvinul složitý příběh. Státní hřebčinec, kam by mohl prezident koně dát do péče, v Rakousku neexistuje. Klestilovi tedy nezbývá nic jiného než se o zvířata postarat soukromě. Prezident původně zamýšlel, že ušlechtilé oře pošle do hřebčince Piber, ve kterém žijí i slavní bílí lipicáni. Jenže stáj leží ve Štýrsku, hodinu a půl jízdy autem od Vídně, což je daleko – Klestil chce totiž zvířata často navštěvovat. V úvahu pak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].