Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Všem brát, všem dávat

Ani proslulé skandinávské sociální ráje Švédsko a Finsko nenabízejí lidem to, co jim dává výrazně chudší Česká republika. Sociální dávky a podpory míří i do rodin, které patří k nejbohatší třetině tuzemské společnosti. Experti Mezinárodního měnového fondu se nad tím podivují ve svých hodnoceních už několik let. Ani „úsporný balíček“ Špidlovy vlády se systému dávek a podpor téměř nedotkl. Pokud kabinet uvažuje o další reformní etapě, měl by začít právě tady.

mobrazek_1396.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1396.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ani proslulé skandinávské sociální ráje Švédsko a Finsko nenabízejí lidem to, co jim dává výrazně chudší Česká republika. Sociální dávky a podpory míří i do rodin, které patří k nejbohatší třetině tuzemské společnosti. Experti Mezinárodního měnového fondu se nad tím podivují ve svých hodnoceních už několik let. Ani „úsporný balíček“ Špidlovy vlády se systému dávek a podpor téměř nedotkl. Pokud kabinet uvažuje o další reformní etapě, měl by začít právě tady.

Na špatném místě

Sociální podpora je ve všech vyspělých zemích chápána jako pomoc slabým, kteří se o sebe nemohou postarat. „Český sociální systém to do jisté míry popírá. Sadou dávek vylepšuje životní úroveň lidem s průměrnými příjmy a na druhou stranu nedokáže některým starým či postiženým lidem zajistit slušnou životní úroveň,“ říká ekonom Jan Švejnar, ředitel Davidsonova institutu na Michiganské univerzitě v USA.

Současný sociální systém je dílem koaliční vlády Václava Klause (o jeho štědrou podobu se výrazně zasadili hlavně lidovci), pozdější kabinety Miloše Zemana a Vladimíra Špidly v něm udělaly jen kosmetické změny. Mezi pilíře systému patří tzv. životní minimum, tedy hranice chudoby, z níž se vypočítávají sociální dávky. „Současná podoba je výhodná pro velké rodiny. V případě lidí s nízkými platy dokonce tak výhodná, že se jim nevyplatí pracovat,“ říká sociolog Jiří Večerník.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].