Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Jeďte do Ostravy a plačte

Počátkem září se v Hospodářských novinách objevil nenápadný inzerát: vyzýval akcionáře nepříliš známého pražského podniku Zkušebnictví a.s., aby si vyzvedli své akcie (lhůta pro vyzvednutí končí v pondělí 6. října). Až dosud totiž tyto akcie existovaly pouze jako tzv. zaknihované, tedy v elektronické podobě u Střediska cenných papírů, nyní je však firma každému předá v listinné podobě. Co je na tom špatného? Investor, vycvičený českým tunelováním, zbystří při jedné podivnosti: podnik sídlí v Praze, ale podílníci si musí jet akcie vyzvednout až na druhý konec republiky do Ostravy. Vše je připraveno tak, aby si akcie vyzvedlo co nejméně lidí. Podle zákona musí vlastník nevyzvednuté akcie prodat v dražbě – ale může si je pak koupit sám, hluboko pod cenou. Případ proto vyvolává otázku: Zlepšily se vůbec poměry na českém kapitálovém trhu?

Jsi můj, tak půjč

Majitelem pražské akciovky Zkušebnictví byl v posledních šesti letech francouzský státní elektrárenský koncern EdF. Loni v prosinci však jeho podíl odkoupil český výrobce jističů a dalších energetických zařízení OEZ Letohrad. Cena nebyla zveřejněna, ale podle informací menšinových akcionářů šlo o necelých 60 milionů korun.

Letmý pohled do výročních zpráv Zkušebnictví dává tušit, že to byl dobrý obchod. Tento bývalý zkušební ústav elektrotechnický má v tuzemsku prakticky monopol na zkoušení a certifikaci energetických zařízení. Těsně před příchodem nového vlastníka měl na účtech v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].