Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nadsamci dobývají Letnou

Představme si člověka, který svůj politický názor shrnuje do věty „stádo musí řídit největší samec“, a k jehož politickým favoritům proto patří Vladimír Mečiar, Fidel Castro a Miroslav Grebeníček. Říká si zenbuddhista, ale na motorce se po městě prohání rychlostí dvě stě kilometrů v hodině a z auta na dálnici vytáhne dokonce 265. Američané jsou dnes podle něj horší, než byli sovětští bolševici, a o teroristický útok si koledovali. S oblibou vzpomíná na „zlatý socialismus“, nadává na „zkurvené kapitalisty“, ale pro peníze rád zahraje komukoli. Že je mu lépe se vyhnout? Věc může být poněkud složitější. Už tuto sobotu bude totiž vyznavači takového světonázoru aplaudovat v Praze na Letné minimálně 50 000 lidí. Jmenuje se Jožo Ráž a jeho skupina Elán přiváží z Bratislavy do Česka kromě své „šestihodinové megašou“ také jedno cenné poznání: proti chytlavým melodiím je zdravý rozum bezmocný.

mobrazek_1300.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1300.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Elán v Televizním klubu mladých. Foto archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Elán v Televizním klubu mladých. Foto archiv • Autor: Respekt

Představme si člověka, který svůj politický názor shrnuje do věty „stádo musí řídit největší samec“, a k jehož politickým favoritům proto patří Vladimír Mečiar, Fidel Castro a Miroslav Grebeníček. Říká si zenbuddhista, ale na motorce se po městě prohání rychlostí dvě stě kilometrů v hodině a z auta na dálnici vytáhne dokonce 265. Američané jsou dnes podle něj horší, než byli sovětští bolševici, a o teroristický útok si koledovali. S oblibou vzpomíná na „zlatý socialismus“, nadává na „zkurvené kapitalisty“, ale pro peníze rád zahraje komukoli. Že je mu lépe se vyhnout? Věc může být poněkud složitější. Už tuto sobotu bude totiž vyznavači takového světonázoru aplaudovat v Praze na Letné minimálně 50 000 lidí. Jmenuje se Jožo Ráž a jeho skupina Elán přiváží z Bratislavy do Česka kromě své „šestihodinové megašou“ také jedno cenné poznání: proti chytlavým melodiím je zdravý rozum bezmocný.

Dvere sú otvorené

První kapitola historie skupiny Elán se začíná psát záhy po sovětské invazi, na vyprodané haly si ale musí „bratislavský chalani“, jak se s oblibou titulují, ještě pár let počkat. Od čtrnácti let mlátí do kytar v parku, chvíli zkoušejí v garáži, záhy je však bere pod křídla místní Dům pionýrů a mládeže. Nejsou to žádní rebelové. Jeden ze zakládajících členů, baskytarista a zpěvák Jožo Ráž, nazývá později první sestavu …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].