Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Demokrátor Schwarzenegger

„Půjdu do Sacramenta a vyčistím to tam,“ vyprávěl Arnold Schwarzenegger minulou středu v televizním pořadu komika Jaye Lena. Nejednalo se ovšem o propagaci nejnovějšího dílu Terminátora, ale o ohlášení kandidatury do voleb kalifornského guvernéra. „Pracuj pro lidí a pracuj dobře, jinak hasta la vista, baby!“ vzkázala dále hollywoodská hvězda současnému guvernérovi Grayi Davisovi. Rodák z rakouského Štýrska se tak zařadil mezi svérázné osobnosti, které se uchází o nejvyšší politický post západoamerického státu.

Pokus o odvolání demokratického guvernéra Davise odstartoval Darrell Issa, republikánský kongresman a bohatý podnikatel. Pro tento účel neváhal investovat 1,7 milionu dolarů z vlastních zdrojů. Reagoval na všeobecnou nespokojenost s hospodářskou situací Kalifornie a deficitem rozpočtu ve výši 38 miliard dolarů, za který podle něj může právě současný guvernér. Využil přitom mechanismu tzv. volební iniciativy, který umožňuje občanům po sebrání dostatečného počtu podpisů uskutečnit přímé hlasování o zákonech. Sedmého října tak voliči budou odpovídat na otázku, jestli chtějí odvolat guvernéra Davise, a v případě, že většina řekne ano, budou si moci vybrat z několika nových kandidátů.

Původně se předpokládalo, že za republikány půjde do boje Issa, ten to však už vyloučil. Za demokraty se připravovala senátorka Dianne Feinsteinová, příležitosti se ale vzdala ve prospěch Davise. „Před devíti měsíci ho volilo tři a půl milionu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].