Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Středa – Asi 80 velryb zahynulo poté, co uvízly na pláži na Stewartově ostrově jižně od Nového Zélandu. Další ze skupiny 159 živočichů se podařilo zachránit a odtáhnout zpět do vody. Na Novém Zélandu dochází k největšímu množství takovýchto případů, kdy velryby uvíznou na břehu. Stává se to, když jsou zvířata dezorientovaná, nebo když je na břeh zavede dominantní samec. Vědci si to však nedokáží zcela vysvětlit a tvrdí, že v tom mohou hrát roli též nemoci.

Středa – Soud v jihošvédském Malmö oficiálně ukončil manželství úřadujícího premiéra země tří korunek Görana Perssona s jeho bývalou chotí Annikou. O rozvod Persson požádal počátkem loňského prosince. Třebaže pracuje ve švédském hlavním městě Stockholmu, manželství jej vedlo k tomu, aby své trvalé bydliště přesunul o 600 kilometrů na jih, do třetího největšího švédského města Malmö. Persson, který za necelé dva týdny oslaví své 54. narozeniny, je rozvedený již podruhé. S první manželkou Gunnel přivedl na svět dvě dcery. Jeho druhý manželský svazek pak trval přibližně osm let.

Čtvrtek – Zbrojní inspektoři OSN zatím nenašli při svých dosavadních kontrolách v Iráku žádné přesvědčivé důkazy o existenci zbraní hromadného ničení. Řekl to v newyorském sídle OSN šéf inspekčního týmu Hans Blix. „Působíme nyní v Iráku zhruba dva měsíce a naše kontroly zahrnují stále širší oblasti země. Přitom jsme zatím nenašli žádné nezvratné důkazy,“ uvedl Blix, který však…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].