Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Rozhodnutí je vždycky riskantní

Fotografie: Václav Havel. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Václav Havel. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

VÁCLAV HAVEL se narodil roku 1936 v Praze. V 60. letech působil v Divadle Na zábradlí, v roce 1974 pracoval jako dělník v pivovaru, jinak zůstával ve svobodném povolání. Je autorem řady esejů a divadelních her. Patřil k nejznámějším odpůrcům komunistického režimu, který ho několikrát věznil. Byl jednou z vůdčích osobností Charty 77 a později Občanského fóra. V prosinci 1989 byl zvolen federálním prezidentem. Po rozpadu státu se stal prvním českým prezidentem, do stejné funkce byl zvolen v roce 1998. Jeho funkční období končí za tři týdny.

Jaké to bylo být českým prezidentem? Kdybyste mohl v lednu 2003 poradit dvě tři věci Václavu Havlovi z roku 1990, co by to bylo?

Dal bych přednost tomu, abyste se mě takto zeptali až za půl, za tři čtvrtě roku. Až budu mít jakýsi nadhled a též nebudu vázán nutností mluvit diplomaticky, zaobaleně. Tím nechci říct, že se chystám jako nějaký komorník princezny Diany odhalovat cosi zpod postele dějin, ale – dnes ještě některé věci zveřejňovat nemohu.

Šlo nám o to, jestli jste po třinácti letech získal zkušenost s vládnutím, která by mohla posloužit i vašemu nástupci.

Nevím. Pobyt ve vysoké politice mi ukázal, že je vše nepoměrně složitější a náročnější, než jsem si myslel. Kdybych to věděl, kdoví jestli bych byl tak snadno podlehl nápadu sem vstupovat. Na druhé straně je možná dobře, že jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].