Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Skryté kouzlo Harryho Pottera

Kouzelnický učeň Harry Potter započal před šesti lety svou kariéru v románech J. K. Rowlingové sympaticky skromně, díl od dílu však jeho světový věhlas rostl, až se stal čímsi trochu monstrózním. Zdaleka už není jen chlapeckým hrdinou svižně napsaných příběhů pro děti, ale také obchodním artiklem, který podléhá úplně jiným zákonům, než jaké autorka předepsala své imaginární říši. Pro čtenáře se stal předmětem bezmála náboženského kultu, jeho jméno však zároveň jako obchodní značka označuje zcela světské zboží, jako jsou trička nebo budíky.

obrazek_946.jpeg • Autor: Respekt
obrazek_946.jpeg • Autor: Respekt

Kouzelnický učeň Harry Potter započal před šesti lety svou kariéru v románech J. K. Rowlingové sympaticky skromně, díl od dílu však jeho světový věhlas rostl, až se stal čímsi trochu monstrózním. Zdaleka už není jen chlapeckým hrdinou svižně napsaných příběhů pro děti, ale také obchodním artiklem, který podléhá úplně jiným zákonům, než jaké autorka předepsala své imaginární říši. Pro čtenáře se stal předmětem bezmála náboženského kultu, jeho jméno však zároveň jako obchodní značka označuje zcela světské zboží, jako jsou trička nebo budíky. Vedle více než deseti milionů výtisků nového svazku s jeho příhodami se na trhu objevilo nepřeberně hraček, her, DVD a dalších výrobků lákajících ke koupi obrýlenou tváří malého čaroděje.

Hollywood zná své publikum a ví, že se mu takové zacházení s hrdiny světa iluzí vyplácí, protože komerční profanace šíří jejich popularitu i v nejzapadlejších koutech, kam odlesky kulturního dění dopadnou jen zřídka. Autorka si nedávno povzdechla, že kdyby mohla, zarazila by veškeré obchodování s výplody své imaginace, jenže to prý šlo nanejvýš na začátku, když teprve začínala jednat s filmaři. Tehdy svá filmová práva včetně práv na komerční využití potterovské značky prodala společnosti Warner Brothers za půl milionu dolarů a nad dalšími prodejními osudy vysněného chlapce tak ztratila kontrolu. Může se cítit dokonce ošizena, neboť částka, kterou obdržela, působí ve srovnání s bezmála dvoumiliardovým ziskem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].