Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Praha sní o velkých hrách

Počátkem roku 2001 dostaly dvě studentky pražské fakulty tělesné výchovy a sportu neobvyklý úkol: představitelé českého olympijského hnutí je požádali, aby zjistily, zda je Praha schopna uspořádat olympijské hry. Vloni v létě byly obě diplomové práce hotové a po roce má nenápadný začátek snu o pořádání olympiády nečekané pokračování. „Přesvědčily mne, že uspořádat hry v roce 2016 je v Praze reálné,“ říká místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Karel Bauer. Vzápětí jeho lidé rozjeli lobbování u komunálních politiků a velkolepé plány se šíří dál. Předminulý čtvrtek primátor Pavel Bém na pražském zasedání Mezinárodního olympijského výboru prohlásil, že se Praha chce ucházet o pořadatelství letních olympijských her v roce 2016 nebo 2020. Otazníků je ale celá řada.

Počátkem roku 2001 dostaly dvě studentky pražské fakulty tělesné výchovy a sportu neobvyklý úkol: představitelé českého olympijského hnutí je požádali, aby zjistily, zda je Praha schopna uspořádat olympijské hry. Vloni v létě byly obě diplomové práce hotové a po roce má nenápadný začátek snu o pořádání olympiády nečekané pokračování. „Přesvědčily mne, že uspořádat hry v roce 2016 je v Praze reálné,“ říká místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku Karel Bauer. Vzápětí jeho lidé rozjeli lobbování u komunálních politiků a velkolepé plány se šíří dál. Předminulý čtvrtek primátor Pavel Bém na pražském zasedání Mezinárodního olympijského výboru prohlásil, že se Praha chce ucházet o pořadatelství letních olympijských her v roce 2016 nebo 2020. Otazníků je ale celá řada.

Atlanta, nebo Budapešť

Pravdou je, že zmíněné studentské práce, stále ještě jediný podklad tuzemského olympijského nadšení, moc jasné informace nepřináší. Jedna z prací nabízí evidenci sportovišť v Praze, druhá rozebírá plusovou bilanci nedávných her v americké Atlantě. A právě ziskovost olympiád v posledních deseti letech hypnotizuje i vedení pražského magistrátu. „Praha nikdy na olympijských hrách prodělat nemůže,“ říká primátor Pavel Bém. „Všechny olympiády od roku 1992 v Barceloně byly ziskové,“ potvrzuje místopředseda olympijského výboru Bauer.

Letmý pohled do statistiky posledních her jim dává zapravdu. Například Atlanta v roce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].