Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pane poslanče, dost

Víte, proč je český parlament nepopulární? Možnou odpověď nabídl teď ve svém rozhovoru pro BBC předseda sněmovny Lubomír Zaorálek: „Vzhledem k tomu, že se neustále vyvíjí situace kolem volby ředitele České televize, pořád ještě nebyl partner na to, abychom jednali o jiném způsobu informování o sněmovně. To je něco, co jsem si předsevzal, pokusit se ten obraz o nás učinit srozumitelnějším a možná přitažlivějším.“ Třeba je problém právě v tomhle: čeští politici chtějí příliš často měnit svůj obraz a příliš málo sami sebe. Přitom jen v posledním půl roce k tomu měli minimálně dva-krát dost dobrou příležitost. Poprvé při obsazování luxusní parlamentní ubytovny na Malé Straně (o tom již bylo řečeno dost) a podruhé minulé úterý při dalším hlasování o poslanecké imunitě.

Během posledních pěti let se o tomto pobuřujícím privilegiu stát doživotně nad zákonem hlasovalo potřetí – a vždy se stejně trapným výsledkem: návrh je nutno „přepracovat“. Tentokrát poslanci slibují, že změnu opravdu dotáhnou do konce a imunita bude omezena. Jenže podobné sliby – jak jsme už několikrát zjistili – českou postkomunistickou reprezentaci nic nestojí a k ničemu nezavazují.

Leda že by se do věci vložili „správným obrazem“ poučení občané. Tady už se totiž hraje o to, co všechno si ještě od svých volených a placených delegátů nechají líbit. Po třinácti letech zdejší cesty k demokracii je patrné, že atmosféra v českém sněmu má prostě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].