Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vyšetřování skončilo, nezapomínejte

Fotografie: Zabránit katastrofě by se expertům asi nepodařilo, ani kdyby věděli, že hrozí. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Zabránit katastrofě by se expertům asi nepodařilo, ani kdyby věděli, že hrozí. Foto ČTK • Autor: Respekt

Od havárie raketoplánu Columbia uplynuly právě čtyři měsíce a vyšetřování příčin je už u konce. Přineslo však zklamání. Zdá se totiž, že primární důvod, který tragédii způsobil, se s jistotou podaří objevit jen stěží. O to naléhavěji se tak vrací otázka, zda nebylo možné posádku zachránit.

Odpovědět se na ni pokusil šéf vyšetřovací komise Harold Gehman. Minulý týden si sezval novináře a šokoval je tvrzením, že podle studie NASA ryze teoreticky existovaly dokonce hned dvě možnosti, jak něco takového udělat. „Obě varianty by byly technicky možné, ale velmi, velmi riskantní,“ nechal se slyšet. Když existovala byť jen minimální naděje, proč se tedy o záchranu nikdo ani nepokusil?

Mohli přežít?

Připomeňme, že za nejpravděpodobnější příčinu havárie je považováno porušení tepelné ochrany levého křídla raketoplánu, na jehož náběžné hraně vznikla dostatečně velká mezera pro pozdější průnik horkého plazmatu do jeho nitra. Dnes víme, že právě do těchto míst krátce po startu narazil utržený kus izolace z vnější nádrže – ale příčinnou souvislost se nepodařilo prokázat.

Jak tedy bylo možné astronauty zachránit? Podle prvního scénáře mohli vystoupit do volného prostoru a pokusit se o utěsnění mezery. Čím? Třeba vakem s vodou, která by zmrzla, teflonovou páskou nebo čímkoli podobným. Takový postup je sice technicky proveditelný, nikdo ovšem nedokáže ani jen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].