Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

Kdo má větší moc a vliv na rozhodování vlády o státních penězích: ministr obrany, nebo šéf soukromé ocelářské firmy s pěti tisícovkami lidí? Logika by napovídala, že a) je správně, v domácích poměrech však zřejmě platí b).

Jak známo, kvůli hrozivě rostoucím státním dluhům se Vladimír Špidla a spol. pokusí snížit díru v rozpočtu v příštích třech letech o 270 miliard korun, a to za cenu škrtů v rozpočtu a vyšších daní. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík ve čtvrtek požádal o zproštění z funkce, protože vláda nemá pro vojsko částku rovnající se 2,2 % HDP, takže nedodrží své sliby vůči NATO. Jen napřesrok zaplatíme o 14 miliard více na dani z přidané hodnoty za internet, telefony a další služby. Učitelé, hasiči, soudci i politici musí zapomenout na vyšší platy. A v této atmosféře všeobecného šetření najednou kabinet žádá Evropskou komisi, aby mu dovolila dotovat dvěma miliardami soukromé Třinecké železárny (Brusel to už jednou odmítl). Ocelárny prosperují, peníze nežádají proto, že by bez nich nepřežily, ale protože dotaci nedávno dostaly sousední Vítkovice i Nová huť. Třinec se cítí ošizen a ministři mu rozumějí. Absurdní nápad na miliardový dar svádí k úvahám: čím si asi hutničtí bossové tak ohromný vliv vydobyli?

•••

Zoufalé země dělají zoufalé věci. Když se kabinet Gerharda Schrödera doslechl, že Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se chystá zveřejnit ostrou kritiku německé ekonomiky, začal se okamžitě domáhat mírnějšího…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].