Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nejdivnější věc, jakou jste slyšeli

Fotografie: Naučím tě bubnovat, děvenko, ať má Playboy o čem psát. Foto Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Naučím tě bubnovat, děvenko, ať má Playboy o čem psát. Foto Repro Respekt • Autor: Respekt

Před dvěma lety se britský reportér optal Toma Waitse, co právě poslouchá za hudbu. „Slyšeli jste někdy o chlápkovi jménem Bob Log?“ zněla odpověď, „nosí motocyklovou helmu, takže mu není vidět do tváře, uvnitř má mikrofon, hraje na slide kytaru a nerozumíte mu ani slovo. Je to ta nejhlasitější a nejdivnější věc, jakou jste kdy slyšeli.“ Kdo dá na doporučení undergroundové legendy, měl by se tento týden vypravit buď ve středu do Kolína, ve čtvrtek do Brna nebo v pátek na řevnický festival Blues v lese. Ono stvoření, které si říká Bob Log III., se totiž vypravilo na české turné.

Nahrát to nejde

Waitsův popis můžeme doplnit několika dalšími postřehy. K helmě amerického bluesmana patří ještě blýskavá kombinéza, jako mikrofon mu slouží telefonní sluchátko. Takto vystrojený kytarista předvádí jednu z nejpodivnějších bluesových one-man show, jaká je dnes ve světě hudebních klubů k vidění: zběsilou slide kytaru a zahuhlaný telefonní zpěv žene kupředu zelektrizovaným hookerovským podupáváním na buben a hi-hatku.

Hudebník z americké Arizony Bob Log III. u nás letos vystoupí již podruhé. Poprvé byla tato bluesová atrakce hostem festivalu Alive Šumperk v roce 2000. Ti, kdo slyšeli jeho do té doby vydaná alba – School Bus (1998) a Trike (1999) – tušili, že koncert nebude žádná cukrkandlová produkce se stylově vybroušenými sóly a vemlouvavým vokálem.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].