Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Čistá rasa podražila

Hospodští dostali minulý týden jasnou zprávu. Když neobslouží ve svém podniku Romy, může je to přijít draho. Poslali jim ji hned dva soudy najednou. Jak pražský Vrchní soud, tak Krajský soud v Hradci Králové přiznaly diskriminovaným hostům odškodné v řádu desítek tisíc korun. V historii české justice je to naprostá novinka. Oba případy mají společné ještě jedno – byla to past. Do vytipovaných podniků se, inspirováni americkou praxí, spolu s Romy vypravili i lidé z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva. Soudy měly díky tomu na stole důkazy, které by náhodný host dal jen stěží dohromady. Několik dalších případů na verdikt ještě čeká. „Věříme, že budou mít odstrašující efekt,“ říká členka poradny Barbora Bukovská.

Fotografie: Božena Lacková (v popředí): „Teď snad číšníci pochopí, že ještě nejsme tak odsunutí ze světa a že víme, jak si to zařídit.” Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Božena Lacková (v popředí): „Teď snad číšníci pochopí, že ještě nejsme tak odsunutí ze světa a že víme, jak si to zařídit.” Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Hospodští dostali minulý týden jasnou zprávu. Když neobslouží ve svém podniku Romy, může je to přijít draho. Poslali jim ji hned dva soudy najednou. Jak pražský Vrchní soud, tak Krajský soud v Hradci Králové přiznaly diskriminovaným hostům odškodné v řádu desítek tisíc korun. V historii české justice je to naprostá novinka. Oba případy mají společné ještě jedno – byla to past. Do vytipovaných podniků se, inspirováni americkou praxí, spolu s Romy vypravili i lidé z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva. Soudy měly díky tomu na stole důkazy, které by náhodný host dal jen stěží dohromady. Několik dalších případů na verdikt ještě čeká. „Věříme, že budou mít odstrašující efekt,“ říká členka poradny Barbora Bukovská.

Radši zavřu hospodu

Před dvěma lety potkala Jarmila Šenková kousek od náchodského nádraží tři své známé. „Pozvali mě, ať s nimi jdu na čaj,“ vzpomíná. Dva muži a dvě ženy vyrazili do nedaleké restaurace Sport. „Seděli jsme dvacet minut, číšníci kolem nás chodili jako panenky, a nic,“ říká mladá Romka. „Šla jsem za číšníkem, že bych si ráda objednala. Odpověděl, že mě neobslouží, a šup, dal na náš stůl cedulku reservé.“ Teprve po dlouhých minutách čekání známí paní Šenkové prozradili, že přesně na takové chování čekali. Náhodou se totiž zúčastnila testu, jehož cílem bylo prokázat diskriminaci romských hostů.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].