Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Fotografie: Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Foto ČTK • Autor: Respekt

Postarší irácký venkovan, který podle tvrzení Husajnova režimu sestřelil před pár týdny svou puškou americkou helikoptéru Apache, popřel, že by měl s pádem vrtulníku cokoli společného.

Kuvajtský časopis Alráí Alam vyslal do Iráku reportéry, kteří našli muže známého ze záběrů vysílaných po celém světě. Farmář Alí Abid Minkáš jim sdělil, že spadlý vrtulník zahlédl, když se ráno vydal na pole. „Nesestřelil jsem jej, vůbec jsem neměl v ruce zbraň. Jenom jsem si protřel oči, jestli dobře vidím. Pak jsem dostal strach, když jsem tam zahlédl ležet nějaká těla. Hned jsem odešel na místní policii a řekl jim, že je na mém poli vrtulník,“ cituje kuvajtský list výpověď farmáře, který měl podle irácké propagandy vejít do dějin jako „muž, jenž sklízí rýži a apače“.

Alí Abid Minkáš se poté na pole vrátil s velkým počtem členů strany Baas a policistů. „Přijela i televize. Strčili mi do ruky pušku Brno a řekli mi, abych do mikrofonu tvrdil, že jsem vrtulník sestřelil.“ Slovem „Brno“ se v arabském světě často obecně označují jednoduché, tedy neautomatické pušky, protože byla spousta z nich vyrobená v brněnské Zbrojovce. Záběry z Minkášova pole odvysílala televizní stanice Pan Arab TV, odkud je převzaly jiné světové kanály. V jednom ze svých posledních prohlášení Saddám Husajn farmářův „čin“ vyzdvihl a dodal, že je vzorem „lidové války…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].