Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Demokracie jako by brzy unavená

Rámeček

JACQUES RUPNIKse narodil roku 1950 v Praze, jeho rodiče byli Francouzi. Vystudoval historii a politologii na pařížské Sorbonně a na Harvardské univerzitě v USA. V letech 1973–82 pracoval jako redaktor BBC v Londýně, v současné době je profesorem politologie na College of Europe v belgických Bruggách a ředitelem výzkumu na Fondation des Sciences Politiques v Paříži, kde dnes žije. Patří k uznávaným znalcům politických poměrů ve střední Evropě, je autorem řady knih: Jiná Evropa, Balkán, Krajina po bitvě atd. Nakladatelství Academia právě vydalo jeho Dějiny KSČ s podtitulem Od počátků do převzetí moci.

Myslíte, že rozšířením NATO před několika dny v Praze a Evropské unie, o němž se rozhodne v Kodani, směřuje svět v tomto regionu k rovnováze?

Evropa se snaží rozšířením Atlantické aliance a EU stabilizovat prostor, který od roku 1989 dlouho nikam nepatřil. Střední Evropa byla periferií Východu a dnes se stává periferií Západu. Zásadní rozdíl je v tom, že sovětská říše periferii dobyla, kdežto teď se periferie snaží přesvědčit euroatlantické centrum, že patří do jeho prostoru. To je příběh posledního desetiletí. Když se nad tím zamyslíme z dlouhodobého pohledu, probíhá tu něco, co by se dalo nazvat: Náhrada za ztracenou „říši“ ve střední Evropě. Ta říše, Rakousko-Uhersko, sloužila k neutralizaci nacionálních vášní a k vyvážení vztahů středoevropských národů s Německem. Domnívám se, že NATO i EU budou svým způsobem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].