Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vytopení mají strach

„Pomoc! Oni snad chtějí nechat náš dům spadnout!“ je dnes stále hlasitěji slyšet od lidí ze zatopených budov v pražském Karlíně. Čtvrť zničená povodněmi má hrůzu z blížících se mrazů: nikdo neví, kolik domů pod jejich tlakem spadne. Přesto tamní radnice odmítá nabídky nájemníků ochotných financovat záchranu obecního majetku z úspor či půjček. Důvody jsou přitom pouze formální, a tak není divu, že se obyvatelé Karlína nejvíc obávají skrytých komerčních záměrů své obecní reprezentace.

Bez dozoru ne, prosím

Luďku Skoblíkovi povodeň zalila proslulé keramické studio. Deset let sem na Karlínské náměstí docházeli postižení lidé léčit se arteterapií a dílna se stala známou nejen mezi zdejšími keramiky, ale i mezi zahraničními umělci. Dnes z ní zůstal prakticky jenom sklad. Tento obecní dům patří do staticky nejvíce narušené kategorie C (v ní je okolo pětatřiceti domů), je ale přístupný a počítá se u něj s opravou. Až na základní zajištění, aby nespadl, se s ním ovšem nic neděje.

„Nabídl jsem se, že ty základní opravy udělám sám na vlastní náklady,“ říká Luděk Skoblík a ukazuje předběžný rozpočet. Rekonstrukce by podle něj stála okolo jednoho a půl milionu, pak by v domě mohli začít bydlet lidé. Na konci září proto požádal městský úřad o papíry, ale nutné stavební povolení nedostal ani po několika urgencích. Na dům přitom existuje posudek od statika s doporučením, aby oprava budovy začala co nejdřív, neboť ji blížící se zima…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].