Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nečekejte žádnou reaganomiku,

V pondělí vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok. Čím dál větší část z něj ale určují zákonem předepsané (mandatorní) výdaje a o zbytku vedla složitá jednání celá koalice. Existuje v rozpočtu něco, co byste mohl označit za svou osobní zásluhu, co by tam bez vás nebylo?

Ano - samo základní rozhodnutí, že do rozpočtu už nezahrneme jednorázové příjmy, zejména z privatizace. Kdybychom tomu pokušení podlehli, schodek by ještě nějaký čas zdánlivě nebyl tak velký. V této politice, jaká tu v minulosti byla bohužel i za vlády ČSSD, nelze pokračovat donekonečna. Je dobře, že jsme přestali lakovat narůžovo.

Berete jako svou zásluhu nějakou konkrétní položku?

Například České dráhy, vůči nimž stát dlouhodobě neplnil své závazky. Spolu s ministrem dopravy se nám podařilo tuto věc zprůhlednit a dluhy se nyní začnou splácet.

Nejdřív deficit, pak daně

Vláda označuje rozpočet za „poctivý a transparentní“. Největší úspory ale dosáhla tím, že z očekávané ztráty Konsolidační agentury (60 miliard) zaplatí jen 18 miliard a zbytek přesune. Co je na tom poctivého a transparentního?

Transparentnost je především na straně příjmů rozpočtu. Pokud jde o ztráty agentury, bylo by určitě poctivější hradit je průběžně, jak nabíhají v čase. Návrh na přesun vznesla Unie svobody a našli jsme rozumný kompromis, aby rozpočet prošel. Částečně se narušuje transparentnost, ale je to lepší než mít v roce 2003 - před očekávaným vstupem do EU - rozpočtové provizorium.

Rozpočtový úřad amerického prezidenta má na své internetové stránce srozumitelný „průvodce občana po federálním rozpočtu“. Kdy zřídíte něco podobného?

To je dobrý nápad. Pro běžného občana mohou být pojmy jako dluhová služba nebo ztráta Konsolidační agentury skutečně nesrozumitelné.

V prosinci chcete předložit plán na zásadní změny v daních a výdajích. Můžete nyní říci aspoň to, zda jste pro snížení daně z příjmu firem? Maďaři, Poláci i Slováci mají nižší sazbu než našich 31 %.

Ano, tu myšlenku podporuji. Kvůli schopnosti konkurence i kvůli přibližování české ekonomiky na úroveň Evropské unie. Velmi přemýšlíme také o daňových úlevách za modernizaci, třeba ve formě rychlejších odpisů.

Jste pro novou, vyšší sazbu daně z příjmu občanů?

Progresivita daní je pro mě jednou z univerzálně platných hodnot západní civilizace. Bude-li to politicky možné, byl bych pro narovnání progrese na běžný standard. Ale není to věc příštích měsíců.

KDU-ČSL a Unie svobody před volbami navrhly zrušit příspěvek na politiku zaměstnanosti. Tato „daň z práce“ podle nich fakticky zvyšuje nezaměstnanost. Souhlasíte?

Pokud zrušíme tento příspěvek, budeme se muset vypořádat s úbytkem příjmů státního rozpočtu. Nejsem stoupencem nějakého prodloužení „reaganomiky“ do začátku 21. století. Že bychom současně snižovali daně i deficit, to je nesmysl, to není možné. Nejprve musíme dostat deficity veřejných rozpočtů pod kontrolu, až pak se můžeme bavit o snižování daní. V tom jsem velmi konzervativní.

ČEZ: není vhodná doba

Otázky na privatizaci ČEZ odbývají ministři slovy „počkejte si na celkovou energetickou koncepci“. Ale jakou otázku by vám vlastně měla zodpovědět?

Zda ČEZ jako integrovaná firma pod státní kontrolou, se silnou domácí pozicí, bude schopna cenově konkurovat na otevřeném evropském trhu. Teď se dokončuje integrace ČEZ a distributorů, firma potřebuje čas, aby se poměry usadily. K privatizaci energetiky ani není vhodná doba.

Proč?

Francouzský EdF, nejvážnější uchazeč při předchozím pokusu o privatizaci, se dnes sám připravuje na privatizaci a omezuje akvizice. British Energy má vážné finanční problémy a požádala o ochranu před věřiteli. Jiní mají zájem pouze o určité části ČEZ, takže kdybychom prodávali energetiku v balíku včetně jaderné energetiky, počet zájemců se ještě sníží.

Které další podniky prodáte a které ponecháte státní?

Teď je potřeba dokončit prodej Nové huti, Vítkovic a státního podílu v OKD, v příštím roce Unipetrolu. Jasným kandidátem na privatizaci jsou také Severočeské doly, naopak u Sokolovské uhelné je otázka, zda nemůže zůstat státní. Vládní program nepočítá s privatizací státních lesů. Ani České pošty - tam vidím riziko, že by stát musel novým majitelům dotovat služby a pravděpodobně i zachování pobočkové sítě, takže pokládám za racionálnější ponechat poštu státní. K debatě je privatizace České správy letišť a Českých aerolinií.

Co uděláte pro oživení pražské burzy?

V legislativě jsem připraven k téměř čemukoli, ale mám pocit, že jsme udělali, co se dalo. Uvítal jsem, že na burzu přišla Erste. Zoufale potřebujeme první úspěšný příklad domácí firmy, která získá kapitál na burze.

S nájemným pomalu

Jaké máte představy o zvyšování nájemného? Souhlasíte s výrokem vašeho předchůdce, že „deregulace je u konce“?

Neodstraňujeme regulaci, ale chceme ji nahradit novým systémem, který by pružněji reagoval na potřeby nájemníků a majitelů domů. Tento nový systém by měl na prvním místě zaručovat sociální ochranu, na druhém místě je nájemné, které umožní investice do bytového fondu, a za třetí zlepšení situace na trhu s byty. Představuji si postupný vývoj, který bude souviset s růstem inflace. Už není prostor pro nějaké skoky.

Někteří majitelé za horší problém považují právní regulaci, nájemníky prakticky nelze vystěhovat.

Chápu: ptáte se na povinné přivolení soudu. Tak v tom jsem sociální demokrat, tento institut jsem ve sněmovně vždy hájil. Pozice nájemníka je slabší, proto přivolení soudu vyrovnává pozice. Je věcí pružnosti a efektivity justice, aby se tyto spory netáhly příliš dlouho.

Rámeček

Rozpočet v kostce

Státní rozpočet na rok 2003 má příjmy 684 miliard, výdaje 795 miliard. Nejvíc financí tradičně spravuje rezort práce a sociálních věcí (278 mld.), následovaný školstvím (90 mld.) a obranou (52 mld.). Oproti letošku si výrazně polepšila doprava, jejíž rozpočet se zdvojnásobí na 9,2 mld. (stát začne splácet dluhy Českých drah). Ministerstvo kultury dostane navíc 800 milionů na likvidaci následků povodní. Podle ministra Sobotky jsou pomyslným „vítězem“ rozpočtu lidé postižení povodněmi a také učitelé, jejichž platy se zvýší o něco víc než ostatním státním zaměstnancům. „Rozpočet je velmi vstřícný i vůči důchodcům,“ říká ministr. „Zvyšuje penze o 4 %, ačkoli inflace v příštím roce nepřekročí 2 %.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2002 pod titulkem Nečekejte žádnou reaganomiku,