Mnohým Pražanům změnily povodně trasy navyklých cest, přestupují na jiných zastávkách a mohou se důvěrněji seznámit se zákoutími, která až dosud vnímali jen zběžně. Takto se mi do cesty z práce přimotal laciný vinný šenk, který jsem předtím jen občas zahlédl z tramvaje. Probíhá v něm zrovna burčáková sezona, jakási tuzemská obdoba vídeňských oslav heurige či francouzského (a celosvětového) ochutnávání beaujolais nouveau. Svět ovšem čeká, až se mladé víno poněkud ukázní a projasní, zatímco my se nedočkavě vrháme na zakalený mok v tom nejdivočejším stadiu kvašení. Říká se, že báječně čistí organismus. Člověk by ho prý měl za sezonu vypít tolik, kolik krve mu koluje v žilách (pokud se mu po něm udělá špatně, půjde zaručeně jen o průvodní znak očisty). Šenk se nalézá v místech, kde ta nejlepší pražská čtvrť hraničí se čtvrtí jen o málo horší. Laciné hospody s dobrou adresou mívají zvláštní kouzlo - jako by se v nich spolu s návštěvníky zastavil sám čas, aby si zavzpomínal na lepší minulost. Upíjel jsem u baru očistnou břečku a sbíral síly na další úsek cesty k domovu, když tu můj zrak zalétl do kouta místnosti a spatřil tam známou tvář. Hovořila s několika společníky, smála se, mhouřila oči a také upíjela burčák. V posledních týdnech se objevovala skoro denně v televizi i na titulních stranách všech novin, o to nepatřičněji působila v téhle putyce. Jenže kam jinam si takový chlápek může zajít na víno? V každém lepším podniku by mohl narazit na některého ze svých věřitelů.…

42.jpg
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

42.jpg
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 38 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte