Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

I Schröder může mluvit o dekretech,

Říká se, že Češi a Poláci si oddechli, když volby nevyhrál Edmund Stoiber, který měl větší zájem o osud vyhnanců z těchto zemí. Platí to i pro českého ministra zahraničí?

Je možné, že si hodně Čechů i Poláků nad výsledkem parlamentních voleb oddechlo. Ale nevidím věc tak dramaticky. Témata spojená s vyhnanci z tzv. německého Východu neměla v předvolební kampani skutečný politický význam, protože země musí čelit vážnějším problémům, jako jsou nezaměstnanost, přetíženost sociálního systému, daňová reforma apod. V Bavorsku se možná dost lidí o problémy sudetských Němců zajímá, ale v Hannoveru či Brémách již o nich prakticky nevědí. Rozlišujme koneckonců i mezi sudetskými Němci. Úzkostnými úvahami, zda sudetští Němci - obecně vzato - volbami získali či nikoli, jen dokazujeme, jak lpíme na minulosti.

Čím může prospět Gerhard Schröder při vstupu Čechů do Evropy?

Staronový kancléř se jednoznačně zasazuje o naše přijetí do EU. Němečtí politici jsou si navíc vědomi politického a hospodářského přínosu, který pro ně rozšíření EU také o sousední státy bude znamenat.

Můžete vyloučit, že kancléř požádá, aby se Češi před vstupem do EU nějakým způsobem distancovali od Benešových dekretů?

Samozřejmě nevylučuji, že i kancléř Schröder bude v nějaké souvislosti o prezidentských dekretech z roku 1945 hovořit. Rád bych však zdůraznil, že on a jeho vláda vždy vycházeli v otázkách spojených s minulostí ze společné česko-německé deklarace z ledna…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].