Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Spojencům musíme věřit

Rámeček

ALEXANDR VONDRA se narodil roku 1961 v Praze. Vystudoval geografii na Fakultě přírodních věd UK. Od 80. let byl aktivní v čs. demokratické opozici, zaměřoval se zejména na vydavatelskou činnost (Revolver Revue) a spolupráci s opozicí střední a východní Evropy, v roce 1989 se stal mluvčím Charty 77. V letech 1990–1992 byl zahraničněpolitickým poradcem prezidenta Havla, v letech 1992–97 byl prvním náměstkem ministra zahraničí České republiky (podílel se mj. na přípravách našeho vstupu do NATO a byl naším hlavním vyjednavačem při přípravě česko-německé deklarace). Od roku 1997 až do letošního jara působil jako velvyslanec České republiky v USA, v tyto dny byl oficiálně jmenován zmocněncem pro přípravu summitu NATO v Praze. Je ženatý, má tři děti.

Některá média prezentovala výrok o válce proti terorismu v tom smyslu, že prezident Bush vyhlásil válku - jako by USA byly absolutistickou monarchií a neměly Kongres.

Mediální slogany „Bush vyhlásil válku, Tálibán vyhlásil válku“ nebo „svět se změnil, Amerika se změní“ jsou jedna věc, ale kontury jsou jemnější. Spojené státy nejsou monarchií, ale republikou, která vznikla z odporu proti feudálním principům. Válku vyhlašuje Kongres, respektive k ní může prezidenta zmocnit. Svět se mění, ale nezměnil se 11. září, toho dne se jen změnilo naše vnímání světa.

Jak máme vnímat válku v takto změněné perspektivě?

Podle všech vojenských učebnic i mezinárodního práva měl útok na USA…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].