Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Apendix (18. prosince 2000 - 2. ledna 2001)

Televize: V pondělí 1. ledna uvede ČT 2 premiéru filmového eseje Josefa Císařovského Jak paprsek slunce na dřevě života umíral. Práce je věnována osobnosti výtvarníka a náboženského myslitele Františka Bílka, který patřil na přelomu 19. a 20. století k nejpřísnějším kritikům prudkého civilizačního rozvoje, moderní „povrchnosti“, ale také přízemnosti duchovních poměrů v českých zemích. Velikost a hloubku Bílkova díla a myšlenek oceňovali jen nemnozí jeho současníci, mezi nimi například Otokar Březina, Julius Zeyer či Zdenka Braunerová. Většina kulturních prominentů jeho dílo odmítala jako podivínské a reakční. Film je možné vidět i v souvislosti s výstavou Bílkovy tvorby (v Jízdárně Pražského hradu a v jihočeském Chýnově), která potrvá do 4. února.

Divadlo: Ve čtvrtek 28. prosince v půl šesté večer zahájí Lyra pragensis čtvrtý z řady večerů projektu Ritual, který je věnován obřadům původních etnických kultur. Jejich vývoj, smysl i symbolické významy rozličných úkonů, zpěvů a hudebních nástrojů přiblíží zpěvák, hudebník a šaman Wendy Zulu. Obecenstvo se může do rituálů zapojit. Jako hosté vystoupí zpěvák Adem Murat Ylmam Darbuka, hráčka na djembe a tanečnice Habi Diabagate. Na didgeridoo a fujaru zahraje P. Doskoč a hrdelně zazpívá M. Salač.

Výstavy: Ve farním kostele v moravské Brtnici začala výstava několika desítek vyřezávaných betlémů, která potrvá do 20. ledna. V nedalekých Dačicích budou betlémy ze sbírek Západomoravského muzea…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].