Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Západ se techna nebojí

Viděli jsme je všichni na fotkách v novinách nebo v televizi. Takzvaní technaři z nedávno rozehnané párty u Tachova, anonymní tváře mladých lidí, kterým premiér spolu s ministrem vnitra vypálili na čelo cejch nebezpečných individuí toužících neomezeně porušovat zákon. Tak jednoduché to ale není.

Fotografie: Margaret a tátové z autobusů by z nich měli radost. Foto Filip Sodomka • Autor: Respekt
Fotografie: Margaret a tátové z autobusů by z nich měli radost. Foto Filip Sodomka • Autor: Respekt

Viděli jsme je všichni na fotkách v novinách nebo v televizi. Takzvaní technaři z nedávno rozehnané párty u Tachova, anonymní tváře mladých lidí, kterým premiér spolu s ministrem vnitra vypálili na čelo cejch nebezpečných individuí toužících neomezeně porušovat zákon. Tak jednoduché to ale není.

Máte si nás pěstovat

Je čtvrtek večer a skupina „nebezpečných individuí“ se schází v hospodě poblíž Vyšehradu, kde plánují další protestní akce na Letné. Již od pohledu je zřejmé, že policejní obušek by se tady dosyta napásl. Asi třetina osazenstva dokonale splňuje charakteristiku podezřelých živlů, které v šedesátých a sedmdesátých letech vyhazovali řidiči (jinak slušní tátové) z autobusů – dnes mají pouze místo „mařeny“ na hlavě dredy. Hospodským je Petr (30), který zároveň vlastní soundsystém neboli hudební aparaturu. Byl na letošním CzechTeku, ale za technaře se nepovažuje. „Pouštím tam reggae, taky disko, třeba Abbu. Techno vlastně neposlouchám.“ Na free párty jej fascinuje atmosféra, která se nedá srovnat s žádnou komerční akcí. „Chceme si prostě udělat vlastní mejdan,“ dodává hospodský. Vedle stojí Martin (29): „Nemám rád, když mi někdo říká, co mám dělat. Nejsem ale žádný purista, zajdu si klidně do McDonalda, v podstatě jsem kapitalista,“ vysvětluje svou životní filozofii. Tento vysoký muž s krátkými vlasy bydlí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 62 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].