Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Razantní můžete být, jak chcete,

Vzájemné hádky a obviňování v Komisi pro cenné papíry (viz Respekt č. 52/99) v březnu skončily odvoláním jejího předsedy Jana Müllera a rezignací komisařky Jany Pospíšilové. Na návrh vlády prezident jmenoval šéfem jednoho ze tří zbylých komisařů Františka Jakuba (29). Dosavadní kariéra nového předsedy byla přímočará: hned po absolvování VŠE nastoupil v roce 1993 na ministerstvo financí a v tamním dozoru nad kapitálovým trhem pracoval do dubna 1998, kdy vznikla Komise pro cenné papíry.

Musím mít důkazy

Váš předchůdce Jan Müller před svým odvoláním naznačoval, že narazil na vážné finanční zločiny, ale že pro boj s nimi neměl politickou podporu. Tušíte, co měl na mysli?

Ne. Komise musí být při svém rozhodování v jednotlivých případech absolutně nezávislá na exekutivní moci státu. Pro komisi je důležitá celková politická podpora její existence a činnosti. Ale co měl Jan Müller konkrétně na mysli, to skutečně nevím.

Jaký je dnes největší případ finanční kriminality, kterým se zabýváte?

V tuto chvíli je nejdůležitější, že jsme zpětně prověřili všechna trestní oznámení, která kdy dozor nad kapitálovým trhem podával. Zjišťovali jsme, jak jsou daleko a kolika se policie vůbec zabývala. Minulý týden jsme dostali výsledek této inventury a teď se rozhodneme, u kterých případů budeme žádat další šetření. Pokud se týká současných případů, asi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].