Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Dělám téměř to, co jsem chtěl

JAN MLÁDEK (38) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Patří do skupiny vědců z Prognostického ústavu, kteří se objevili po roce 1989 v politice. V letech 1991–94 dělal V. Dlouhému poradce pro oblast hospodářské politiky (před rozpadem federace zastával krátký čas i funkci náměstka). Založil vlastní analytickou firmu, pracoval jako privatizační poradce v Rumunsku a v Moldávii. V září 1998 se stal náměstkem vicepremiéra pro ekonomiku Pavla Mertlíka. Jan Mládek byl členem KSČ (1987–89), dnes je znám jako umírněný sociální demokrat, hlásí se k liberalizaci („ne však rychleji, než to dělá Evropská unie“). Je ženatý, má tři děti.

Býváte označován za „pragmatika“, „liberála“, ba přímo za „pravičáka“ mezi sociálními demokraty. Jak byste se zařadil vy?

To je ale opravdu špatně položená otázka. Hraní na to, kdo je napravo a kdo nalevo, kdo liberál, kdo etatista, nás zavedlo do slepé uličky. Vidím svět jinak, složitěji. Bill Clinton a Tony Blair říkají: můžete být bez ideologie, ale nikoliv bez idejí. S tím souhlasím.

Takže jaké máte ideje?

Důraz na vzdělání a informační technologie. Tím se dnes vyznačuje moderní sociální demokracie. Ta tradiční používá stát k přerozdělování pomoci chudým. Moderní sociální demokrat ho chce využít k vytváření lepších podmínek k životu. Není důležité přerozdělovat, ale dát lidem vzdělání, trénink, a oni si už pomohou sami. Občan si může říci: i když moje postavení dnes není…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].