0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Rozhovory6. 6. 199911 minut

Pomůže snad jen katastrofa

KEVIN WARVICK (* 1954 v Coventry) absolvoval univerzitu v Astonu a od svých dvaatřiceti let působí jako profesor robotiky a kybernetiky na univerzitě v Readingu (Anglie). Je doktorem věd londýnské Imperial College, publikoval přes tři sta odborných prací, v nichž se zabývá výzkumem umělé inteligence, řízení a robotiky. Své poznatky a úvahy o schopnostech robotů a o výhledech jejich soužití s lidmi shrnul nejnověji v knize The March of the Machines, která vyšla nedávno také česky pod názvem Úsvit robotů - Soumrak lidstva.

Autoři science fiction píšou často o robotech, kteří vypadají jako lidé a myslí stejně, jen trochu jednodušeji. Je to i vaše představa?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Nevidím pro ni žádný důvod. Většina strojů, které máme, vypadá jako auta, letadla, budovy, ne jako lidé. Jsem si téměř jistý, že budoucí roboti budou fyzicky i mentálně fungovat jinak než lidé. Lidský mozek je uhlík, biologická forma, mozek stroje je typický křemík, forma na bázi počítače. Jsou tedy fyzicky velmi rozdílné, a já si nemyslím, že by mozek robotů měl kopírovat lidský.Díky své inteligenci má člověk na zemi velmi důležitou a mocnou pozici. Fyzicky nejsme nijak výjimeční, ale v charakteristických rysech inteligence, jakými je schopnost abstraktního myšlení, komunikace i vědomí, se zdáme nejsilnější. Budeme mít velké problémy, jestliže vytvoříme roboty, kteří budou mnohem chytřejší než my. Pak budou oni rozhodovat o tom, jak se jim vejdeme do jejich schématu…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc