Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Protektorát? Proč ne!

Prezident Clinton už před časem rozhodl o prodloužení pobytu amerických jednotek v Bosně. Nyní i OSN rozhodlo o dalším mandátu mezinárodních jednotek, až v červnu vyprší mandát sil SFOR. Podívejme se na to, co v samotné Bosně přinesl přelom loňského a letošního roku. Mění se poměry v zemi? Změní se něco pro mezinárodní síly?

Už s dědou Mrázem

Muslimští vůdcové se loni nepokoušeli na svém kousku Bosny vymýtit z hlav lidí nemuslimského, leč oblíbeného dědu Mráze, kterého řada Muslimů bere jako odsvětštělý folklor. To se nelíbí vedení Islamske Zajednice (IZ, muslimská „církev“). Její radikální členové se občas vrhají do trochu přehnaných kampaní, které znějí v Bosně poněkud cize. Třeba travnický muftí brojí proti slavení křesťanského Nového roku. Samolepky vyzývající k bojkotu silvestra či k zahalování žen sice většina Muslimů přehlíží, ale nemuslimští obyvatelé oficiálně multietnického státu se v tomto klimatu moc dobře necítí. Vedení IZ se může opřít o vládnoucí muslimskou Stranu demokratické akce (SDA). Ta má zase v IZ - kromě armády, policie, rozhlasu a televize - účinný nástroj svých cílů. V čele IZ je nelegitimně zvolený Hasan Čerič, který patří do staré gardy okolo prezidenta Izetbegoviče. Neloajální duchovní jsou potlačováni.

Ve vládnoucí skupině je i Izetbegovičův blízký spolupracovník Ejup Ganič, jenž může sloužit jako učebnicová ukázka člověka, kterého moc připravila o zdravý rozum. V emotivně laděném projevu totiž nedávno vyzval…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].