Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Proč zavřeli Sládka

Patron českých rasistů a jeden ze tří kandidátů na prezidenta Miroslav Sládek nemusel ani hnout prstem a pár měsíců před parlamentními volbami jsou ho plné noviny. Ve středu tomu bude rok, co pořádal protiněmeckou show, a v pátek bude předveden do soudní síně v pankrácké věznici, kde soudkyně Radka Blažková rovnou hodlá vynést verdikt nad jeho tehdejšími výroky. Dosud se v tisku diskutovalo hlavně o tom, zda bylo správné držet ho ve vazbě, když kvůli tomu zmešká naléhavá jednání i volbu prezidenta. Řekněme rovnou, že ano. Bez ohledu na to, že současné obvinění z „podněcování k národnostní a rasové nesnášenlivosti“ stojí na vodě a pan Sládek kvůli němu do kriminálu jít prakticky nemůže.

Síla a pořádek

Republikáni, jejichž stranickým sloganem je „Právo-síla-pořádek“, se stěží mohou divit, když si české právo vynutilo pořádek silou. Miroslav Sládek evidentně pohrdal soudem: protiněmecké výroky odmítal jakkoli vysvětlit a pětkrát se svým advokátem zmařil v této věci soudní jednání. Soud si to nenechal líbit a podezřelého dal do vynesení rozsudku pod zámek.

Všichni politici mají plná ústa „vymáhání práva“. Co si však o něm myslí doopravdy, to vychází najevo, až když na vymáhání skutečně dojde. Konkrétně republikáni před rokem využili svůj parlamentní klub jako skrýš pro stíhaného výtržníka Lubomíra Votavu a nedávno zase křičel poslanec Vik na policejní hlídku, která zatýkala Miroslava Sládka, ať se postaví do pozoru, neboť on je členem branného…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].