Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

První kolo pro učitele

Kdo pracuje ve školství, může se na příští rok těšit, zato kapitáni průmyslu by si neměli dělat přehnané naděje. Hlavní bitva o státní rozpočet na rok 1998 se sice odehraje v parlamentu až v listopadu a v prosinci, ale minulý čtvrtek se už začala rýsovat verze vládního návrhu. Ministr školství Eduard Zeman úspěšně prosazuje, aby se jeho balík peněz na výplaty zvýšil o 15 procent (vláda jinak zvedá státním zaměstnancům tarify tak, aby dostali víc o 11–12 procent). Naopak ministr průmyslu Miroslav Grégr, který chtěl do svého rezortu nalít o 1,7 miliardy korun více, je na tom špatně. Po škrtech úředníků ministerstva financí nezbylo z jeho zvýšení prakticky nic. O ostatních žádostech je jisté přinejmenším to, že šetřit nehodlá z ministrů nikdo. „Všechny možnosti úspor vyčerpali předchozí ministři,“ tvrdí mluvčí ministra školství Vladimíra Al-Malikiová a tuto větu v různých obměnách opakují i všichni její kolegové.

Srovnat si čísla

Jak bude rozpočet fakticky vypadat? „Jasné priority jsou zatím čtyři: školství, silnice a železnice, bydlení a konečně valorizace sociálních dávek,“ počítá Eduard Janota, šéf odboru státního rozpočtu na ministerstvu financí.

Že bude rozpočet poprvé navržen jako mírně deficitní, to už se dnes zdá prakticky jisté. Mluví se o schodku ve výši 0,8 procenta hrubého domácího produktu, tedy zhruba o patnácti miliardách korun. Při sestavování rozpočtu se však musí odhadnout i další veličiny, například jak se bude vyvíjet hrubý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].