Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Horší než nevědět

„Tedy opět prchlivost Hospodinova popudila se proti Izraelovi, nebo byl ponukl satan Davida na ně, řka: Jdi, sečti lid Izraelský a Judský,“ popisuje Starý zákon jednu z tragických chyb krále Davida. Vládce Izraele se totiž chystal k bitvě s nepřáteli, a místo aby se s důvěrou spolehl na Hospodinovu pomoc, chtěl si dodat jistotu soupisem bojeschopných mužů. Když mu ta drzost došla a on prosil o smíření, žádal rozhněvaný Bůh jednu ze tří pokut: buď bude v Izraeli sedm let hlad, nebo bude zemi tři měsíce pustošit cizí vojsko, případně po tři dny mor. David nechal výběr na Hospodinovi, a tak nakonec Izrael úpěl nad morovou ranou, která vybila sedmdesát tisíc lidí.

Až na závěrečnou pokutu zatím biblický příběh připomíná českou situaci před volbami: politici přestali spoléhat na ideály a programy a místo toho si několikrát do měsíce ověřují, kolik procent voličů mají jistých. Tlak neustále přetřásaných „preferencí“ je všudypřítomný. Způsobuje hysterii nejen ve stranických sekretariátech, ale manipuluje i nerozhodnutou částí obyvatelstva. Proto například Ludvík Vaculík už před časem s nadsázkou doporučil průzkumy veřejného mínění zakázat. To v demokratické společnosti nelze. Co ale lze, je upozornit, že průzkumy vnesly na náš informační trh nový druh média, s kterým ještě neumíme dobře zacházet.

Sofres-Factum: zrušte svobodu

Chyba je často na straně výzkumných agentur. Dávají totiž občanům hloupé otázky, na které se dá odpovědět zase jen hloupě.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].