Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Šetři, ať jiný může utrácet

Vláda ve středu zřejmě schválí plán deregulací, tedy zvýšení cen elektřiny, plynu a nájmů. Stane se tak po dvou týdnech sporů. Ani ministři sami totiž nebyli jednotní v názoru, jak a proč zdražovat. Jejich rozpaky jsou víc než pochopitelné. Právě deregulace nejvíc ze všech posledních událostí dokazují, že liberální politika, kterou rozjel Václav Klaus v roce 1992, dospěla do slepé uličky.

Výpadek energie

Jak se budou zvyšovat ceny, píší noviny již delší dobu, proto stačí stručně shrnout: vláda zřejmě zdraží elektřinu o 25 %, plyn o 27 % a maximální nájmy zvedne o 40 %. Výdaje průměrné rodiny se tak od července zvýší o 500–1000 korun. Příčinou je fakt, že domácnosti dnes platí za energie zhruba polovinu výrobních nákladů a z výnosu nájmů nemohou majitelé bytů investovat do oprav. To je rozumný liberální plán a z ekonomického hlediska ho zpochybnit nelze. Víc je na místě povzdech, proč jsme s deregulacemi osm let váhali a zaostali v nich za Maďarskem i Polskem.

Jenže právě před čtrnácti dny správně upozornili předseda lidovců Josef Lux a mluvčí centrální banky Martin Švehla na to, že existují i jiná hlediska. Zdražení energií podle nich nemá smysl, když si veškerý zisk připíšou státní monopoly, jejichž výdaje nikdo nekontroluje, a když nikdo také nechystá plán, jak je monopolního postavení zbavit. Proč by například měli občané platit více než dosud společnosti ČEZ, která má i bez toho tři miliardy na nákup akcií jiných podniků, další miliardy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].