0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Rozhovory28. 12. 199711 minut

Za humny je Indie

Publicista a překladatel VIKTOR FAKTOR (nar. 1944) od r. 1967 pracoval a studoval v Itálii, Švédsku, Kanadě. V r. 1973 se vrátil do Čech a celé je projel v maringotce jako zaměstnanec Vodních zdrojů. Sklon k neobvyklému cestování mu už zůstal. Právě před rokem s ním vedl Respekt rozhovor o jeho pěší pouti do Říma, brzy potom procházel pěšky Indií, koncem léta prošel pěšky podkarpatské poloniny, poslední den letošního roku odjíždí na půlroční pěší putování po Indii a dalších asijských zemích, chystá se pěšky do Jeruzaléma atd. Na svých cestách si vede žánrově neobvyklé deníky, které od února vydává knižně nakl. Maťa. Napsal knihu Japonské čajové obřady a řadu dalších, leckdy originálních publikací, připravuje kuchařskou knihu o kaších, archaické stravě lidstva, překládá z angličtiny (nejnověji Trocchiho Kainovu knihu a Jenkinsové Zasvěcení do andského mysticismu). Je spoluzakladatelem a řeholníkem necírkevního řádu Regula Pragensis.

Před rokem jste šel pěšky do Říma hledat kořeny „staré dobré“ Evropy a nacházel jste je v místech, kde lidem přírodní podmínky nedovolily změnit tradiční způsob života. Letos jste téměř ve stejnou dobu putoval pěšky po Podkarpatské Rusi. Co jste hledal tam?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Léta cítím, že zanedbávám východní končiny Evropy. A tak dejme tomu, že šlo o úvodní krok tím směrem. Asi jsem chtěl také vyhovět té části své duše, která je slovanská. Z knih a z vyprávění jsem navíc věděl, že je tam dosud skoro…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc