Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nová energie profesora Trnky

Když se po loňských volbách loučil poslanec Liberálně sociální unie František Trnka (66) s vysokou politikou, těšil se na důchod a umiňoval si, že už si dá se vším pokoj. Někdejší hlavní zemědělský expert opozice a věštec hladových bouří na zbídačelém českém venkově netušil, jak brzy se dočká největšího životního uznání. Letos 6. října byl zvolen děkanem fakulty managementu a ekonomiky ve Zlíně. Je to prakticky nejvyšší post ve státní správě, na který se ve své celoživotní kariéře dostal.

„Jak jste mezi samými mladými lidmi, tak hned mládnete,“ libuje si novopečený děkan. I studenti si Trnku pochvalují jako „takového sympatického dědu“. Přátelsky se s ním zdraví, když kolem nich sukovitý muž s dobráckou tváří kráčí ve svém šedém obleku vzor 70. léta. „Se studenty vycházím výborně. Jsem jako jejich táta. Nebo spíš starší kamarád,“ podotýká.

Trnkovi nabídlo místo na fakultě loni v létě tehdejší vedení školy a bývalý hospodářský náměstek proslulého JZD Slušovice zde začal přednášet „ekonomiku a řízení výroby“. Na nové škole, která spadá pod Vysoké učení technické v Brně, si získal autoritu: nejenže tu byl od počátku doyenem, ale také měl jako jediný z pedagogů titul profesora. S vítězstvím ve volbách na děkanský post nebyl v akademickém senátu nejmenší problém: všichni soupeři odstoupili, takže volba byla jednomyslná. „Skončilo to 8:0. Na profesoru Trnkovi oceňujeme jeho manažerské zkušenosti a dobré kontakty s místními podniky,“ objasňuje lektor Josef Kubík z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].